Over energiek daarle

In Daarle kwamen diverse energie-initiatieven opborrelen. Om ons dorp leefbaar en saamhorig te houden, vond Plaatselijk Belang Daarle dat er meer invloed en regie vanuit de eigen inwoners noodzakelijk was. Plaatselijk Belang Daarle heeft daarop een aantal energie werkgroepen opgezet. Dit heeft geleid tot het oprichten van de coöperatie Energiek Daarle.

In 2019 kwam er vanuit een initiatiefnemer een plan voor een zonnepark aan de Dalvoordeweg. Om dit te kunnen realiseren moesten er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
Inmiddels kwamen er ook andere energie initiatieven opborrelen binnen ons dorp. Elk met zijn eigen voor- en nadelen.


Om ons dorp leefbaar en saamhorig te houden, vond Plaatselijk Belang Daarle (PB Daarle) dat er meer invloed en regie vanuit de eigen inwoners noodzakelijk was. PB Daarle heeft daarop in 2019 een aantal energie werkgroepen opgezet.

Uit het zonnepark Dalvoordeweg kwam gebiedsgeld beschikbaar voor Daarle, mits daar een onderbouwd duurzaamheidsplan voor geschreven werd. Dit is gerealiseerd middels de energie werkgroepen. Vanuit deze werkgroepen is een plan Daarle energie neutraal geschreven, waarin benoemd staat op welke manier Daarle in 2030 energie neutraal zou kunnen worden.
De werkgroep heeft door onderhandeling met het zonnepark het bedrag dat beschikbaar is voor Daarle aanzienlijk weten te verhogen. Dit geld moet ten gunste van duurzame initiatieven komen, zoals benoemd in het plan Daarle energie neutraal.

Om het gebiedsgeld te kunnen beheren was het noodzakelijk een coöperatie op te richten. M.b.v. een subsidie van de provincie (LEI-subsidie) is één en ander opgezet en is de Coöperatie Energiek Daarle sinds april 2021 een feit.

Om mee te kunnen denken en invloed te hebben op de uitvoering van plan Daarle Energieneutraal kun je lid worden van Energiek Daarle.

Samen slaan we de handen ineen om de opdracht vanuit de landelijke energietransitie in Daarle vorm te geven op onze eigen manier. Help je mee? Word dan lid van Energiek Daarle en laat jouw stem en initiatief gelden.