foto van kanaal in daarle

Nieuwsflits Windenergie

2024-01-02

Stouwe Windenergie

Nieuwsflits Windenergie

Direct aan het begin van het jaar willen we u graag op de hoogte brengen van belangrijk nieuws betreffende het windenergie beleid in de provincie Overijssel en de gemeente Hellendoorn. Als lokale energiecoöperatie(s) hebben we actie ondernomen na recente ontwikkelingen in dit beleid.

In 2022 heeft de provincie Overijssel aangekondigd dat de gestelde doelen voor duurzame energie in de Regionale Energie Strategieën (RES) niet worden gehaald, vooral op het gebied van windenergie. Om deze achterstand in te halen, heeft de provincie vier grote zoekgebieden aangewezen voor windenergie, waarvan één in de gehele gemeente Hellendoorn ligt.

De gemeente Hellendoorn heeft recentelijk op 19 december 2023 haar eigen windbeleid vastgesteld, waarin specifieke zoekgebieden voor windenergie zijn vastgelegd. Alle gebieden bevinden zich in Daarle. Specifiek één gebied langs de Stouweweg (de Stouwe) en één gebied bij de munitiebunkers. Wij hebben nu samen met coöperatie Duurzaam Daarlerveen een principeverzoek ingediend voor het gebied bij de Stouwe.

Onze coöperaties zijn van mening dat de windmolens voor 100% eigendom moeten zijn van de lokale gemeenschap, om ervoor te zorgen dat de opbrengsten lokaal blijven en niet naar commerciële ontwikkelaars gaan. We willen de regie in eigen hand houden om de lusten en lasten eerlijk te verdelen. Dit plan is besproken tijdens onze ledenvergaderingen, ondersteund door een meerderheid hebben wij besloten actief regie te nemen.

Energiek Daarle en Duurzaam Daarlerveen hebben zich verenigd en mondelinge afspraken gemaakt met de grondeigenaren in het zoekgebied. Dit is gevolgd door het indienen van een principeverzoek dat 30 december is ingediend bij de provincie Overijssel om te beoordelen of ons plan haalbaar is. Wij hebben dit verzoek vóór 1 januari 2024 ingediend om ervoor te zorgen dat de provincie een keuze heeft tussen lokaal initiatief en verzoeken van commerciële partijen. Voor de beide gebieden liggen immers al initiatieven ingediend door commerciële partijen.

Hoewel we begrijpen dat dit nieuws wellicht als een verrassing komt, zullen we begin 2024 een informatiebijeenkomst organiseren om al uw vragen te beantwoorden en u verder bij te praten over de ontwikkelingen. U kunt binnenkort een uitnodiging verwachten.

We hopen dat u begrip heeft voor deze stappen en danken u voor uw betrokkenheid bij de toekomst van duurzame energie in Daarle.

Met vriendelijke groet,


Bestuur Energiek Daarle en bestuur Duurzaam Daarlerveen

Bestanden

Nieuwsflits Belangrijk nieuws over windenergie in Daarle (1).pdf
4.6 MB
Laatst aangepast op 1/2/2024